W sieci handlowej Castorama łamane są prawa pracownicze i związkowe. "Solidarność" mówi : NIE !

W Regionie Warmińsko-Mazurskim mamy obecnie tylko jeden market CASTORAMA w Ełku. Na razie jego pracownicy nie są zorganizowani w związku zawodowym. ale w ramach "Akcji Castorama" związkowcy z Ełku, Pisza, Giżycka i Orzysza rozdawali tam ulotki informujące o działaniach zarządu firmy i trwającym proteście.

Dziewięciu działaczy Organizacji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" w CASTORAMA Polska z Warszawy, Kalisza, Słupska, Zgorzelca, Lublina, Ostrowca Świętokrzyskiego i Łodzi zostało dyscyplinarnie zwolnionych z pracy pod zarzutami działania przeciw interesom Spółki. Chodziło o wpisy internetowe informujące o łamaniu przez firmę przepisów BHP dot warunków pracy.

Syreny alarmowe i bębny sprawiały, że mimo chłodu atmosfera wśród uczetników pikiety była gorąca i na pewno wzmacniała argumenty przedstawicieli Komisji Krajowej, przedstawiane w rozmowach Zarządowi Spółki.

Warunkiem przystąpienia Związku do rozmów korzystych dla wizerunku Spółki jest przywrócenie do pracy zwolnionych działaczy. Widzimisię Pracodawcy nie może zastąpić wyroku sądu w ocenie postępowania działacza związkowego. W Polsce prawo pracy specjalnie chroni go przed szykanami kierujących firmą.

Uczestnicy pikiety przez kilka godzin prowadzili protest przed siedzibą Zarządu Spółki a także "okupowali" hol wewnątrz budynku - przebywało tam stale ok. 150 związkowców. Ochrona i obecni policjanci nie znaleźli powodów do interwencji okazując przy tym sporo zrozumienia dla przyczyn protestu.