Posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" w Olsztynie

Obrady rozpoczął wykład na temat polityki klimatycznej, który przedstawił James Taylor - ekspert z Heartland Institute z USA. Jego zdaniem nie ma globalnego kryzysu klimatycznego, a walka z globalnym ociepleniem to manipulacja sił, które działają na szkodę interesów zwykłych obywateli, ich wolności oraz wolnego rynku. Zdaniem eksperta rygory administracyjne i finansowe oraz dekarbonizacja, mające ograniczyć emisję CO2 jako przyczynę ocieplenia klimatu są niebezpieczne, hamują rozwój gospodarki i cywilizacji.

Część robocza obrad Komisji Krajowej dotyczyła m.in. : propozycji związków zawodowych wzrostu pensji minimalnej na 2020 rok, negocjacji z Rządem w temacie podwyżek pensji pracowników sfery budżetowej oraz pluralizmu związkowego w służbach mundurowych.

Komisja Krajowa przyjęła dwa istotne stanowiska. Pierwsze dotyczące polityki klimatycznej UE, popierające stanowisko polskiego rządu, który zablokował na ostatnim szczycie Rady Europejskiej próbę zaostrzenia przepisów w tym zakresie.

Przyjęto też stanowisko potępiające akty profanacji wizerunków i przedmiotów kultu religijnego, które bardzo w ostatnim czasie nasiliły się w Polsce.