Zmiany w Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia NSZZ "Solidarność"

Sekcja Ochrony Zdrowia skupia kilkanaście organizacji zakładowych NSZZ "Solidarność" Regionu Warmińsko-Mazurskiego. W samym Olsztynie mamy swoje struktury w trzech placówkach : w Szpitalu Wojewódzkim, w Wojewódzkim Zespole Lecznictwa Psychiatrycznego oraz SP Zespole Gruźlicy i Chorób Płuc. Poza stolicą Warmii i Mazur nasi związkowcy są zorganizaowani w placówkach powiatowych m.in. w Iławie, Ostródzie, Baroszycach, Szczytnie, Węgorzewie, Dobrym Mieście, Olsztynku i Biskupcu.

Nasze organizacje związkowe reprezentują wszystkie występujące w poszczególnych zakładach leczniczych grupy zawodowe. Ponieważ w ostatnich latach dochodziło do finansowej dyskryminacji pracowników niektórych zawodów ( poza lekarzami i pielęgniarkami ) właśnie ich sytuacja obecnie wymaga szczególnych działań Związku. Chodzi zarówno o zawody "niemedyczne" (np. pracowników działów technicznych, administracji, obsługi) jak i o tych, których wysokie kwalifikacje zawodowe są niezbędne w diagnozowaniu i leczeniu pacjentów (np. fizjoterapeuci, terapeuci uzależnień, pracownicy laboratoriów szpitalnych)

Zadania stojące obecnie przed Regionalną Sekcją Ochrony Zdrowia są w tej sytuacji oczywiste i zostały przez przedstawicieli organizacji jasno określone. Potrzeba płynnego przepływu informacji i aktywnego podejmowania wspólnych działań w porozumieniu z Zarządem Regionu W-M i Krajową Sekcją Ochrony Zdrowia NSZZ "Solidarność".

Przeprowadzono wybory uzupełniające do władz Sekcji Regionalnej Ochrony Zdrowia Regionu W-M.

Po zmianach w skład Rady Sekcji wchodzą :

- Piotra Socha (SP Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc / Olsztyn) - Przewodniczący Rady Sekcji

- Marek Balenis (Szpital Powiatowy / Iława)

- Emilia Drozdowska (Wojewódzki Szpital Rehabilitacyjny d/Dzieci / Olsztynek)

- Jolanta Stecyk ( Wojewódzki Szpital Specjalistyczny / Olsztyn)

Delegatem do Sekcji Krajowej Ochrony Zdrowia wybrany został Wojciech Kowalski  (Wojewódzki Zespół Lecznictwa Psychiatrycznego / Olsztyn)