(4.04.) Protest przed Urzędem Wojewódzkim w Olsztynie

Pracownicy zaniedbywanej przez władze publicznej sfery budżetowej : m.in. opieki społecznej, służby zdrowia, sądownictwa, urzędów państwowych, służb sanitarno-epidemiologicznych, oświaty i placówek kultury przypomnieli rządzącym o swojej sytuacji.

Olsztyńskiej pikiecie NSZZ "Solidarność" wspólnie patronowali Przewodniczący Regionu Warmińsko-Mazurskiego - Józef Dziki i Przewodniczący Regionu Elblaskiego - Grzegorz Adamowicz.

Przekazano władzom województwa postulaty NSZZ "S"  - najważniejszy z nich : NIE MA ZGODY NA POMIJANIE ŻADNEJ GRUPY PRACOWNIKÓW SFERY BUDŻETOWEJ - WYSOKIE KWALIFIKACJE I ZAANGAŻOWANIE MUSZĄ BYĆ GODNIE WYNAGRADZANE !

Pikiety "S", kóre odbyły się we wszystkich miastach wojewódzkich są świadectwem że idea dialogu społecznego, który Związek nasz uznaje za podstawę porozumiewania się w sprawach społecznych, jest ostatnio przez stronę rządową lekceważona.

Mimo, że najbardziej eksponowane postulaty dotyczyły podwyżek płac dla różnych działów "budżetówki" pikieta miała charakter ogólnozwiązkowy. W Olsztynie wśród protestujących byli związkowcy z Zakładów Mięsnych w Morlinach, kolejarze z Olsztyna i Iławy oraz kilkunastoosobowa grupa członków "S" z MICHELIN POLSKA.