Spotkania związkowców "S" z parlamentarzystami koalicji rządzącej

Akcja polegająca na odwiedzinach związkowców "S" w biurach poselskich i senatorskich oraz spotkaniach z parlamentarzystami Zjednoczonej Prawicy była pierwszym ogólnokrajowym działaniem powołanego w styczniu br. Krajowego Sztabu Protestacyjno-Strajkowego.

4.02.  - na dzień przed planowanym kolejnym spotkaniem Sztabu, z inicjatywy przewodniczącego ZR W-M doszło w Urzędzie  Wojewódzkim w Olsztynie do spotkania z udziałem parlamentarzystów, Wojwewody W-M i związkowców "S". Delegacja związkowa złożona między innymi z pracowników urzędów państwowych i oświaty przedstawiła krytyczna ocenę realizacji od dawna obiecywanych pracownikom podwyżek płac oraz degradacji dialogu społecznego z wielkim trudem budowanego od kilku lat.

„Solidarność” domaga się w pierwszej kolejności podwyżek w całej budżetówce na poziomie nie mniejszym niż podwyżki w służbach mundurowych, oraz przywrócenia właściwego dialogu społecznego.

W spotkaniu parlamentarzystów reprezentowali : senator RP - Bogusława Orzechowska oraz posłowie PiS - Jerzy Gosiewski i Adam Ołdakowski. Przekazane materiały uzasadniające determinację związkowców zostały omówione przez przewodniczącego ZR W-M NSZZ "S" Józefa Dzikiego i uzupełnione informacja mi od przedstawicieli zainteresowanych branż.