VIII Koncert Charytatywny na rzecz Stypendium im. Marcina Antonowicza

Zaplanowane są:

- występy uczniów,

- aukcja obrazów i różnych darów przekazanych na licytację,

- atrakcja wieczoru - występ Zespołu Expresion Flamenco,

- kawiarenka z kawą, herbatą i ciastem domowego wypieku,

- kącik udanych zakupów z atrakcyjnymi cenami.

Na imprezę jest WSTĘP WOLNY. Zebrane fundusze zostaną przekazane na Stypendium dla utalentowanych Licealistów

Organizatorzy :

Władysław Kałudziński -  Prezes Stowarzyszenia Pro Patria       Danuta Gomolińska - Dyrektor III LO im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie

Patronat medialny : Polskie Radio Olsztyn

Honorowy Patronat Prezydenta Miasta Olsztyna

-------------------------------------------------------------------------------

Marcin Antonowicz (ur. 22 listopada 1966 w Olsztynie, zm. 2 listopada 1985 w Olsztynie) – polski student, prawdopodobnie zamordowany przez milicjantów w niewyjaśnionych okolicznościach.

W latach 1981-1985 uczęszczał do IV Liceum Ogólnokształcącego w Olsztynie. Wyróżniał się jako uczeń w chemii, w 1985 był laureatem Ogólnopolskiej Olimpiady Chemicznej. Jesienią tegoż roku rozpoczął studia na Wydziale Chemii Uniwersytetu Gdańskiego.

Wieczorem 19 października 1985, podczas pobytu w Olsztynie, został wraz z dwoma kolegami zatrzymany przez patrol milicyjny przy ul. Kaliningradzkiej (obecnie Dworcowa). Jako dokument tożsamości okazał legitymację studencką gdańskiej uczelni; wobec związków Gdańska z opozycją demokratyczną, a także w napiętej sytuacji w rocznicę śmierci ks. Jerzego Popiełuszki, został zabrany do milicyjnego "Stara", a jego koledzy otrzymali polecenie rozejścia się. Kilkanaście minut po zatrzymaniu Antonowicz został znaleziony na ulicy w ciężkim stanie, nieprzytomny, z krwiakiem mózgu. Według oficjalnej wersji podawanej przez władze rządowe wyskoczył z samochodu. Zmarł kilkanaście dni później w olsztyńskim szpitalu, nie odzyskawszy przytomności.

W powszechnej opinii mieszkańców Olsztyna Antonowicz został skatowany przez milicjantów. Jego pogrzeb 6 listopada 1985 zgromadził kilkanaście tysięcy osób, które przemaszerowały ulicami miasta. W czasie uroczystości odczytano m.in. list Lecha Wałęsy, przemawiał również rektor Uniwersytetu Gdańskiego Karol Taylor, który wkrótce stracił stanowisko za domaganie się ukarania sprawców. Rzeczywistych sprawców nie ustalono, śledztwo zostało umorzone, a Antonowicz figuruje na liście domniemanych ofiar milicjantów z okresu stanu wojennego i kolejnych lat.

W grudniu 2004 imię Marcina Antonowicza nadano ulicy w olsztyńskiej dzielnicy Jaroty. W październiku 2006 odsłonięto poświęconą Antonowiczowi tablicę w kościele Najświętszego Serca Jezusowego w Olsztynie. Stowarzyszenie Represjonowanych w Stanie Wojennym Regionu Warmińsko-Mazurskiego "Pro Patria" powołało kapitułę, przyznającą stypendia noszące imię Antonowicza dla zdolnej młodzieży, pochodzącej z rodzin niezamożnych i aktywnej w życiu społecznym.

2 października 2007 prezydent Polski Lech Kaczyński przekazał rodzicom Marcina Antonowicza nadany mu pośmiertnie Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski[1] Order nadany postanowieniem prezydenta RP z 12 sierpnia 2007 wręczył premier Jarosław Kaczyński[2].

( Wikipedia / Wolna Wncyklopedia )