V Przegląd Fimów Prawdziwych "Niezłomni - Niepokorni - dla Wolności"

V – Jubileuszowy Przegląd Filmów Prawdziwych w Bartoszycach

W dniach 22-23 marca w Auli LO im. Żeromskiego w Bartoszycach odbędzie się już V PFP „Niezłomni – Niepokorni - dla Wolności”. Projekcje filmów rozpoczną się o godzinie 17-tej.

Zaprezentowane zostaną :

- film fabularyzowany „Niezłomni pod drutami Auschwitz” w reż. Mirosława Krzyszkowskiego i Bogdana Wasztyla.

- film fabularny „Historia Roja” w reż. Jerzego Zalewskiego

Po pokazach przewidziane są po trzy pytania konkursowe w tematyce prezentowanych filmów.

Nagrodami będą: książka Mariana Dziubka – Niezłomni z oddziału „Sosienki” - AK wokół KL Auschwitz oraz dwupłytowy album Tadka „Ostatni rozkaz” z autografem wykonawcy.

Te i inne wydawnictwa o tematyce historycznej będzie można też nabyć w cenach promocyjnych w czasie przeglądu.

To już piąty, czyli jubileuszowy, przegląd - warto było zacząć go robić i warto kontynuować, o czym świadczy zawsze pełna widownia w reprezentacyjnej Auli LO. Dotychczas obejrzeliśmy 19 filmów, odbyły się dwa koncerty oraz prezentacja młodzieżowej grupy „Wrzos". Projekcjom i występom towarzyszyły dyskusje z reżyserami, muzykami, świadkami historiii zaproszonymi gośćmi.

Serdecznie zapraszamy także i w tym roku.

Organizatorzy