Ochrona działaczy związkowych

Drogie Koleżanki i Drodzy Koledzy,

Na początku pozwolę sobie życzyć Wam zdrowia i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2017 r.

Podczas XXVIII Sesji Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”, która odbyła się w Płocku  w dniach 24-25 listopada 2016 r. podjęta została Uchwała nr 19 ws. ochrony działaczy związkowych.

W przywołanej uchwale Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” zobowiązał Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”  do podjęcia działań zmierzających do zmian legislacyjnych polegających na zwiększeniu odpowiedzialności osób łamiących prawo w zakresie szczególnej ochrony stosunku pracy działaczy związkowych oraz zniwelowaniu skutków bezprawnego wypowiedzenia stosunku pracy do momentu prawomocnego rozstrzygnięcia sądu (wykorzystanie instytucji zabezpieczenia w postępowaniu sądowym).

W ocenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” propozycje zmian legislacyjnych we wskazanym zakresie powinny zostać poprzedzone analizą i oceną istniejących rozwiązań prawnych.

Odnosząc się do drugiego z postulatów uchwały, dotyczącego zniwelowaniu skutków bezprawnego wypowiedzenia stosunku pracy do momentu prawomocnego rozstrzygnięcia sądu (wykorzystanie instytucji zabezpieczenia w postępowaniu sądowym) zwracam się z prośbą o przekazanie informacji o występującej praktyce sądowej, w zakresie rozpatrywania wniosków o zabezpieczenie w przypadku rozwiązania umowy o pracę z działaczem związkowym. Chodzi o ustalenie jak sądy rozpatrują, składane na podstawie art. 755 k.p.c.,  wnioski o zabezpieczenie powództwa poprzez nakazanie zatrudnienia do czasu prawomocnego zakończenia sprawy i Waszą ocenę tej instytucji prawnej.  Czy w waszej ocenie obecne przepisy w sposób wystarczający zabezpieczają interesy zwolnionych związkowców, czy zabezpieczenia w praktyce są ustalane lub jakie są problemy z uzyskaniem zabezpieczenia. Czy zabezpieczenia są egzekwowane tj. czy ostatecznie związkowcy ci są faktycznie zatrudniani do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie

Pragniemy ustalić jaka jest praktyka sądowa na podstawie istniejących przepisów, a w konsekwencji, czy przepisy te wymagają zmiany i ewentualnie w jakim kierunku.

Uprzejmie proszę o przekazywanie informacji, spostrzeżeń, propozycji do dnia 15 lutego br. na adres:

Ewa Kędzior Koordynator ds. obrony praw związkowych

tel: 58 308 42 95, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Jednocześnie informuję, iż tematyka wzmocnienia ochrony działaczy związkowych będzie jednym z tematów następnego Forum Prawników Związkowych w maju br.

Zwracam się także  z prośbą o wskazanie tematów , które chcielibyście omówić na następnym  Forum.

Józef Dziki

Przewodniczący Zarządu Regionu