9 czerwca - protest w Warszawie

W zorganizowanym przez Sekretariat Energetyki NSZZ "S" proteście wzięli udział także związkowcy OPZZ i Forum ZZ. Połączył ich sprzeciw wobec arbitralnych decyzji podejmowanych przez Rząd RP w sprawach, ktore miały być rozstrzygane w ramach Rady Dialogu Społecznego a także bieżące kwestie dot. restrukturyzacji sektora energetycznego oraz aktualna sytuacja Kopalni Węgla Brunatnego Turów po niemożliwym do spełnienia wyroku TSUE.

Grożą nam wszystkim : utrata niezależności energetycznej i masowe zwolnienia pracowników, a w przyszłości duży wzrost cen energii.

Na wezwanie pracowników enegetyki także przedstawiciele Regionu W-M NSZZ"S" stawili się 9 bm. w Warszawie :

Początek manifestacji pod siedzibą Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej. Złożono petycję w obronie suwerenności energetycznej Polski i bezpieczeńswa socjalnego pracowników energetyki.

Przemarsz związkowców przez centrum stolicy rozpoczął się okło godz.12 30.

Ul. Marszłkowska / Al. Jerozolimskie - przebieg protestu spokojny, policja nie ma powodów do interwencji

W drodze do Ministerstwa Atywów Państwowych. Tam petycje związkowe przyjął osobiście pan minister, Wicepremier Jarosław Sasin.

Stwierdził, że demokracja w Polsce ma się lepiej niż kiedyś, bo dawniej bywało, że strzelano do protestujących...

Al. Ujazdowskie ( przed siedzibą Prezesa Rady Ministrów ) - spore rozczarowanie dla uczestników manifestacji - petycje związkowe nie zostały formalnie przyjete.

Dokumenty złożono pod drzwiami KPRM.

Komentarz Przewodniczącego "Solidarności" był w swojej istocie jednoznaczny. Nie ma dialogu to będzie "ulica"...

Oprócz energetyków i związkowców z Olsztyna w manifestacji uczestniczyli przedstwiciele NSZZ "S" z Ostródy ( Morliny ) i Bartoszyc ( BRW SOFA )

Z naszego Regionu w proteście wzięli udział także, nieobecni na zdjęciu, związkowcy z Giżycka, Ełku i Lubawy.

Źródło : inf. własna / fot. K. Krzyżaniak