Tarcza 3.0. już bez antyzwiązkowych zapisów

W imieniu Prezydium KK bardzo dziękuję wszystkim Koleżankom i Kolegom, którzy natychmiast podjęli działania i skierowali przesłane przez nas dokumenty do organizacji związkowych oraz podjęli stanowiska w tej sprawie.

Bez wątpienia, zdecydowane działania Pana Prezydenta Andrzeja Dudy, podczas wczorajszego spotkania z partią Porozumienie, w którym uczestniczyła również Pani Wicepremier Jadwiga Emilewicz, sprawiły, że z tzw. Tarczy 3.0 zostały wykreślone antypracownicze zapisy.

Po raz kolejny przekonaliśmy się, że tylko jednoznaczna, ostra reakcja Związku, we współpracy z Panem Prezydentem, daje szansę na uzyskanie pozytywnych rozwiązań. Pragnę zaznaczyć, iż nie jest to jeszcze koniec prac nad ustawą, gdyż dziś wieczorem w gronie liderów reprezentatywnych central związkowych będziemy rozmawiać z Panią Wicepremier Jadwigą Emilewicz na temat radykalnego podniesienia wysokości zasiłku dla bezrobotnych, a także innych zapisów w ustawie.

Najważniejsze, że w dalszym ciągu wszystkie kwestie dotyczące czasu pracy, wynagrodzeń, zwolnień, urlopów będą podlegały konsultacji ze związkami zawodowymi.

W załączeniu link do rozmowy z przewodniczącym Piotrem Dudą, który podsumowuje nasze działania w sprawie tarcz antykryzysowych.

Łączę wyrazy uszanowania

Tadeusz Majchrowicz

Zastępca Przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”