Aktualności

Odeszła Elżbieta Wróbel - wielotetni pracownik biura Zarządu Regionu W-M NSZZ "Solidarność"

16.10. pożegnaliśmy Osobę, która pozostanie na zawsze pamięci wielu z nas - działaczy i członków "S". Swoim zaangażowaniem i serdecznym stosunkiem do ludzi tworzyła niezapomnianą, przyjazną każdemu atmosferę biura Zarządu Regionu.

Odeszła niespodziewanie. Po pożegnalnej Mszy Kościele św. Rozalii w Kieźlinach nasza Koleżanka została pochowana na Cmentarzu Komunalnym w Olsztynie.

Niech spoczywa w spokoju.

Protest w Olsztyńskim ZGOK-u / 6.10. 2020

Organizacja Zakładowa NSZZ "Solidarność" w ZGOK od dłuższego czasu prowadziła spór zbiorowy z Zarządem Spółki.

Negocjacje dot. podwyżki płac, dodatku za pracę w uciążliwych warunkach i podniesienia stawki godzinowej oraz warunków pracy  przy utylizowaniu odpadów

Rozmowy i mediacje z udziałem przedstawiciela wskazanego przez Ministerstwo Pracy nie przyniosły porozumienia.

Przeprowadzone wśród załogi referendum zdecydowało o podjęciu czynnego protestu. - 6.10. br przed bramą zakładu doszło do dwugodzinnego, ostrzegawczego protestu.

Solidarnego wsparcia w akcji udzielili pracownikom ZGOK  związkowcy z innych zakładów pracy m.in. z Michelin, MPEC-u, Morlin, Teatru im. Stefana Jaracza i Zarządu Regionu W-M.

obejrzyj fotorelacje

Czytaj więcej: Protest w Olsztyńskim ZGOK-u / 6.10. 2020

Historia powstania warmińsko – mazurskiej „Solidarności” na antenie Radia Olsztyn.

Na wrzesień nasza regionalna rozgłośnia przygotowała cykl audycji opowiadających o wydarzeniach które 40 lat temu na Warmii i Mazurach były odpowiedzią na wydarzenia Polskiego Sierpnia 80 i stały się początkiem niezależnej działalności na tym terenie.

Czytaj więcej: Historia powstania warmińsko – mazurskiej „Solidarności” na antenie Radia Olsztyn.

Tarcza 3.0. już bez antyzwiązkowych zapisów

Gdańs 28 kwietnia 2020

PRZEWODNICZĄCY ZARZĄDÓW REGIONÓW

I RAD KRAJOWYCH SEKRETARIATÓW BRANŻOWYCH

Koleżanki i Koledzy!

Zgodnie z naszą umową pragnę przekazać nowe informacje dot. projektu ustawy tzw. Tarczy 3.0. Intensywna praca Prezydium KK od soboty przyniosła oczekiwany efekt - sukces NSZZ „Solidarność”.

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy, co prawda, fragmenty nowej Tarczy 3.0, ale w części, która nas szczególnie interesuje, czyli tej o prawach pracowniczych i uprawnieniach związków zawodowych, nie ma już haniebnych zapisów, przeciwko którym zaprotestowaliśmy.

Czytaj więcej: Tarcza 3.0. już bez antyzwiązkowych zapisów

Stanowisko "S" ws. Tarczy 3

Stanowisko Prezydium KK NSZZ "S": W "Tarczy 3"
Rząd chce chronić miejsca pracy... zwolnieniami

To co tam zostało zapisane oznacza to de facto wolna amerykanka na rynku pracy.

- Proponowane przez Rząd zapisy tzw. trzeciej „Tarczy antykryzysowej”, to likwidacja ochronnej funkcji kodeksu pracy oraz zamach na funkcjonowanie związków zawodowych. Mówiąc wprost – to brak jakichkolwiek cywilizowanych reguł na polskim rynku pracy. Zdając sobie sprawę z powagi sytuacji w okresie pandemii, NSZZ „Solidarność” nie godzi się na tak drastyczne ograniczenie prawa pracowników do ochrony przez związki zawodowe, zwłaszcza w roku 40-lecia swojego powstania - czytamy w ostrym stanowisku Prezydium KK.

Co zawierają propozycje „Tarczy 3”? Pozwala ona pracodawcom niezależnie od ich sytuacji m.in. na nieskrępowane zwolnienia zarówno indywidualne jak i grupowe, obniżanie wynagrodzenia, dysponowanie połową urlopu wypoczynkowego pracowników, zawieszanie układów zbiorowych pracy i regulaminów, przejęcie i dowolne dysponowanie zakładowymi funduszami świadczeń socjalnych. Zdaniem "Solidarności" jest też zaprzeczeniem wcześniejszych rozwiązań.

- Przykładem tego jak kuriozalne są niektóre propozycje może być choćby zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, z którego zapomogi w „Tarczy 1” otrzymały daleko idące ulgi podatkowe, a w „Tarczy 3” fundusz ma być przejęty przez pracodawcę i tak naprawdę zlikwidowany.

Zdaniem Prezydium Komisji Krajowej efektem wprowadzenia takich regulacji będzie całkowite przerzucenie skutków kryzysu wywołanego pandemią na pracowników, wbrew wcześniejszym deklaracjom o celu "Tarcz", czyli ochronie miejsc pracy.

- Dla Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” takie rozwiązania są nie do zaakceptowania. W naszej ocenie zmiany te są wprowadzane z inicjatywy i pod presją organizacji pracodawców.

"Solidarność" ostro piętnuje zachowanie pozostałych reprezentatywnych central związkowych.

- Niestety biorą w tym udział, w bardziej lub mniej świadomy sposób organizacje OPZZ i FZZ podpisując się pod wspólnymi stanowiskami, w których zapisują między innymi, cyt.: „…na forum RDS należy podjąć trudny dialog dotyczący uelastycznienia   prawa pracy w czasie kryzysu gospodarczego”.

Związek apeluje do Prezydenta RP o jednoznaczne stanowisko i zapowiedź weta a Rząd do dialogu i wycofania kontrowersyjnych pomysłów. Stanowisko nie pomija również posłów wywodzących się z NSZZ „Solidarność”, oczekując ich do odrzucenia zmian i zapowiada protesty.

- Niezależnie od powyższego, mimo pandemii, NSZZ „Solidarność” rozpoczyna pilne przygotowania do akcji protestacyjnych.