Archiwum

Wspólna akcja PIP i NSZZ "Solidarność" - „13 zł... i nie kombinuj !”.

NSZZ „Solidarność” wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy kontynuuje wspólną akcję mającą na celu wyegzekwowanie stosowania minimalnej stawki godzinowej. Jeśli wynagrodzenie będzie niższe niż 13 zł (brutto) za godzinę, inspektor pracy nałoży mandat lub skieruje wniosek do sądu. A ten może nałożyć grzywnę do 30 tys. zł.

– Znamy kilka przypadków, gdzie firmy w nowych ogłoszeniach oferują stawki poniżej obowiązującej kwoty 13 zł. Dochodzą do nas również sygnały, że niektóre podmioty idą jeszcze dalej i zamieniają umowy zlecenia na umowy o dzieło, choć gro z tych umów i tak powinno być umowami etatowymi. To pokazuje jak głęboko patologiczny jest to segment rynku pracy – mówi Piotra Duda przewodniczący KK NSZZ "S"

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” zapewnia, że Wszystkie informację zawarte w formularzu będą wykorzystywane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych i wyłącznie na potrzeby akcji „13 zł... i nie kombinuj!”. "Solidarność" informuje również, że będzie administratorem danych osobowych i gwarantuje anonimowość.