Archiwum

Ochrona działaczy związkowych

Działacz związkowy otrzymując wypowiedzenie może się oczywiście odwoływać do Sądu Pracy. Jednak jego sytuacja do momentu uzyskania prawomocnego wyroku nakazującego przywrócenie do pracy jest niekorzystna dla niego samego i dla organizacji zakładowej Związku.

Drogie Koleżanki i Drodzy Koledzy,

Na początku pozwolę sobie życzyć Wam zdrowia i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2017 r.

Podczas XXVIII Sesji Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”, która odbyła się w Płocku  w dniach 24-25 listopada 2016 r. podjęta została Uchwała nr 19 ws. ochrony działaczy związkowych.

W przywołanej uchwale Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” zobowiązał Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”  do podjęcia działań zmierzających do zmian legislacyjnych polegających na zwiększeniu odpowiedzialności osób łamiących prawo w zakresie szczególnej ochrony stosunku pracy działaczy związkowych oraz zniwelowaniu skutków bezprawnego wypowiedzenia stosunku pracy do momentu prawomocnego rozstrzygnięcia sądu (wykorzystanie instytucji zabezpieczenia w postępowaniu sądowym).

W ocenie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” propozycje zmian legislacyjnych we wskazanym zakresie powinny zostać poprzedzone analizą i oceną istniejących rozwiązań prawnych.

Odnosząc się do drugiego z postulatów uchwały, dotyczącego zniwelowaniu skutków bezprawnego wypowiedzenia stosunku pracy do momentu prawomocnego rozstrzygnięcia sądu (wykorzystanie instytucji zabezpieczenia w postępowaniu sądowym) zwracam się z prośbą o przekazanie informacji o występującej praktyce sądowej, w zakresie rozpatrywania wniosków o zabezpieczenie w przypadku rozwiązania umowy o pracę z działaczem związkowym. Chodzi o ustalenie jak sądy rozpatrują, składane na podstawie art. 755 k.p.c.,  wnioski o zabezpieczenie powództwa poprzez nakazanie zatrudnienia do czasu prawomocnego zakończenia sprawy i Waszą ocenę tej instytucji prawnej.  Czy w waszej ocenie obecne przepisy w sposób wystarczający zabezpieczają interesy zwolnionych związkowców, czy zabezpieczenia w praktyce są ustalane lub jakie są problemy z uzyskaniem zabezpieczenia. Czy zabezpieczenia są egzekwowane tj. czy ostatecznie związkowcy ci są faktycznie zatrudniani do czasu wydania prawomocnego orzeczenia w sprawie

Pragniemy ustalić jaka jest praktyka sądowa na podstawie istniejących przepisów, a w konsekwencji, czy przepisy te wymagają zmiany i ewentualnie w jakim kierunku.

Uprzejmie proszę o przekazywanie informacji, spostrzeżeń, propozycji do dnia 15 lutego br. na adres:

Ewa Kędzior Koordynator ds. obrony praw związkowych

tel: 58 308 42 95, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

Jednocześnie informuję, iż tematyka wzmocnienia ochrony działaczy związkowych będzie jednym z tematów następnego Forum Prawników Związkowych w maju br.

Zwracam się także  z prośbą o wskazanie tematów , które chcielibyście omówić na następnym  Forum.

Józef Dziki

Przewodniczący Zarządu Regionu