Archiwum

Co będzie z gimnazjami ? Nauczyciele mają prawo do obaw !

(19.11.) Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" przedstawiła stanowisko w/s zapowiadanych przez Ministerstwo zmian w systemie szkolnictwa.

Kalisz 19.11.2015r.

Stanowisko

Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

w odniesieniu do expose Prezesa Rady Ministrów  w części dotyczącej oświaty.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” pozytywnie ocenia zapowiedź likwidacji tzw. godzin karcianych, wzmocnienia pozycji nauczyciela, odbiurokratyzowania szkoły.

Rada podziela ogromny niepokój i rozumie sprzeciw nauczycieli i pracowników gimnazjów wywołany zapowiedzią likwidacji tego typu szkoły. Oczekujemy, że decyzja zmiany w ustroju szkolnym, będzie wypracowana w drodze rzeczywistego dialogu społecznego, po dogłębnej analizie podstawy programowej oraz skutków planowanych zmian. Krajowa Sekcja  nie wyrazi zgody na działania, w wyniku których nastąpiłaby utrata pracy przez nauczycieli, pracowników administracji i obsługi szkół i placówek oświatowych.

Rada deklaruje gotowość szybkiego spotkania z Ministrem Edukacji Narodowej w celu przedstawienia obszarów wymagających bezwzględnego uporządkowania i poprawienia warunków oraz jakości pracy szkół.

Przewodniczący KSOiW NSZZ "Solidarność"

Ryszard Proksa