Archiwum

Pamięci ks. Juliana Żołnierkiewicza

(2.11.) Pamiątkową tablicę poświęconą ks. infułatowi Julianowi Żołnierkiewiczowi odsłonięto w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Olsztynie. Niezapomniany, wieloletni kapelan "Solidarności" zaskarbił sobie stałe miejsce również we wspomnieniach swoich parafian jako wyjątkowy duszpasterz.

Wieczorną mszę Św. poprzedzającą odsłonięcie i poświęcenie tablicy odprawił Metropolita Warmiński ks. abp Wojciech Ziemba. Samą tablicę umieszczoną na ścianie w lewej nawie kościoła, poświęcił brat ks. infułata Juliana Żołnierkiewicza, Jan

Abp Wojciech Ziemba podkreślił zwracając się do uczestników ceremonii , że życie ks. Juliana może być dla nas przykładem, jak kochać Boga i Ojczyznę.

Od ponad dwóch lat ks. J. Żołnierkiewicza nie ma fizycznie wśród nas ( zmarł w Olsztynie 25 października 2013 roku ) ale Ci, co go znali wciąż czują Jego obecność. W imieniu związkowców NSZZ "Solidarność" Regionu Warmińsko-Mazurskiego przewodniczący Zarządu Regionu Józef Dziki złożył kwiaty pod odsłoniętą tablicą.