Archiwum

O Olsztyńskiej Solidarności

Warto Przeczytać ....

Zenon Złakowski autor m.in. znanych dzieł publicystycznych  dotyczących powstania i działania "Solidarności" oraz aktywności opozycji w Olsztynie i w regionie proponuje obecnie czytelnikom powieść pod tytułem "STAŁO SIĘ", której pierwsza część ukazała się niedawno. Jest to powieść osadzona w polskiej rzeczywistości poprzedzającej tworzenie się NSZZ "Solidarność".  Pokazuje zarówno realia codzienności tamtych lat jak i związane z różnymi okolicznościami  życiowymi dylematy bohaterów, którzy w ramach panującego, systemu totalitarnego starali się znajdować miejsce dla realizacji swoich osobistych wartości.

"STAŁO SIĘ" to tzw. powieść z kluczem - poszczególne postacie będą dla wielu czytelników rozpoznawalne, ponieważ stworzone zostały na obraz i podobieństwo prawdziwych uczestników ważnych wydarzeń tamtego okresu w naszym regionie. Wielu z nich - w tym sam autor, którego alter ego także pojawia się w powieści, jest nadal aktywnych w działalności publicznej. Młodsi czytelnicy mogą odnaleźć w tej powieści interesujące świadectwo czasu i realiów systemu, w którym jeszcze nie tak dawno byli zmuszeni żyć ich rodzice.

Zainteresowanych informujemy, że w/w pozycja jest dostępna w siedzibie Zarządu Regionu Warmińsko-Mazurskiego NSZZ "Solidarność" w Olsztynie.