żródło- Instytut Pamięci Narodowej

21 lipca w Mrągowie o godz. 12:00 na placu przed Centrum Kultury i Turystyki miała miejsce kolejna odsłona ekspozycji poświęconej powstaniu „Solidarności”.

W otwarciu wystawy uczestniczyli mieszkańcy Mrągowa, w tym przedstawiciele opozycji solidarnościowej, władze samorządowe, służby mundurowe, przedstawiciel wojewody warmińsko – mazurskiego Jarosław Babalski, wiceprzewodniczący Zarządu Regionu „S” Krzysztof Krzyżaniak, jak również ks. dziekan Wiesław Świdziński. Obecny był także podziemny wydawca „Echa Mrągowa” Dariusz Jarosiński.

Zebranych powitał burmistrz Mrągowa – dr hab. Stanisław Bułajewski.

- Wystawa ta jest wyrazem hołdu dla ludzi „Solidarności”, dzięki którym Polska wyzwoliła się z sowieckiego uzależnienia. Dziękuję za jej przyjęcie burmistrzowi Bułajewskiemu, gdyż jak wiemy ostatnimi czasy przypominanie o polskich patriotach, ludziach „Solidarności” jest dla niektórych samorządów nie lada wyzwaniem – powiedział podczas otwarcia ekspozycji dr hab. Piotr Kardela, dyrektor oddziału IPN w Białymstoku.

- 40 lat temu „Solidarność” rodziła się nie tylko w wielkich ośrodkach przemysłowych, ale również i w mniejszych miastach, i tak było w całym kraju. Wówczas pracownicy Fabryki Maszyn Budowlanych BUMAR, Zakładów Odzieżowych WARMIA, Zakładów Odzieżowych im. Hanki Sawickiej powiedzieli, że mają dość czerwonych, życia w biedzie, ciągłego niedostatku i zaprotestowali przeciwko komunizmowi w Polsce – oświadczył dr Paweł Warot, naczelnik delegatury IPN w Olsztynie.

O otwarciu wystawy poinformowały lokalne media, „Solidarność” i fora samorządowe.