Wystawa "Tu Rodziła się "Solidarność". Zapraszamy serdecznie. Urząd Wojewódzki w Olsztynie 1 lipca godzina 12:00. Organizator Instytut Pamięci Narodowej. Zapraszamy również do Ostródy i Mrągowa.

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tac/1/16/1f4cc.png")">???? OGÓLNOPOLSKA WYSTAWA „TU RODZIŁA SIĘ »SOLIDARNOŚĆ«”https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/te0/1/16/1f1f5_1f1f1.png")">????????

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t72/1/16/1f538.png")">???? OLSZTYN - OSTRÓDA - MRĄGOWO - OSTROŁĘKA https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t72/1/16/1f538.png")">????

1 lipca Instytut Pamięci Narodowej inauguruje przypadające na 2020 r. obchody 40. rocznicy powstania „Solidarności”. Tego dnia w 17 miejscowościach rozsianych po całej Polsce odsłonięta zostanie ogólnopolska wystawa „TU rodziła się »Solidarność«”.

Jest to ekspozycja szczególna – składa się bowiem z części ogólnopolskiej, regionalnych i lokalnych, dzięki czemu poznajemy okoliczności, proces oraz rozwój struktur Związku w poszczególnych częściach Naszego kraju. Zamysłem wystawy jest ukazanie portretu zbiorowego „Solidarności” jako wielkiego ruchu społeczno-politycznego.

Kolejne miejsca prezentacji wystaw stworzą w całej Polsce „Biało-czerwony szlak: Tu rodziła się Solidarność”. Trasy wszystkich wystaw regionalnych zbiegną się 28 sierpnia na wernisażu w Warszawie.

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t51/1/16/1f449.png")">???? Delegatura IPN w Olsztynie serdecznie zaprasza na otwarcie wystawy:

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png")">✅ 1 lipca – Olsztyn (Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego 7/9, przed Warmińsko-Mazurskim Urzędem Wojewódzkim, godz. 12.00)

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png")">✅ 1 lipca – Ostrołęka (ul. gen. Fieldorfa Nila, przed pomnikiem Pamięci Żołnierzy Polskiego Państwa, godz. 12:00)

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png")">✅ 21 lipca – Mrągowo (ul. Warszawska, przed Centrum Kultury i Turystyki, godz. 12:00)

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png")">✅ 14 sierpnia – Ostróda (ul. Sienkiewicza, przed kościołem Niepokalanego Poczęcia NMP, godz. 12:00)

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td8/1/16/1f4f2.png")">???? Więcej informacji o wystawie: